onsdag 11 maj 2016

Repotage Carl Mikael Bellman

CARL MICAEL BELLMAN SVERIGES FÖRSTA TRUBADUR

Jag går på Stockholms gator. Året är 1788. Det är början på våren och träden har precis slagit ut. Klockan är strax över ett och jag skyndar på mina steg. Jag har bestämt träff med Carl Mikeal Bellman kvart över ett på slottet. Det var svårt att få en tid med honom så jag vill inte missa min chans. 

Det är ganska mycket folk på gatorna. Lite längre bort hittar jag en häst och vagn. Jag får lift ända bort till slottsgrindarna. Det var skönt att slippa gå men det skumpa mycket på grund utav kullerstenarna. Väl framme så kommer det en vakt fram till mig. Han frågar vem jag är och vad mitt ärende är. Tillslut så släpper han in mig. Det är så vackert innanför grindarna. Grusplanen är perfekt krattad. 

Jag fortsätter in genom dörren och in i slottet. Det är stort och elegant. Jag känner hur jag tappar hakan. En tjänsteflicka kommer fram och leder mig ut på baksidan. Vi går genom en korridor där det hänger stora målningar på väggarna. När jag kommer ut så bemötts jag utav solen och musik. Jag känner igen låten och nynnar med. Det visar sig att det var Karl som spela. När han får syn på mig så ler han upp. Vi sätter oss på en bänk vid ett bord. Det kommer ut en dam med en bricka med lite eftermiddagsfika.

Jag börjar med lite lättare frågor för att få upp en bra stämning innan jag går in på detaljerna. Min första fråga är om hans uppväxt.

- Mitt liv började år 1740 när jag föddes i Stockholm. Min uppväxt var inte så märkvärdig. Jag hade så många syskon att jag har tappat räkningen. Mina föräldrar var starkt troende inom kristendomen. Därför skickade de iväg mig till Mariaskolan när jag bara var runt 6 år. Efter några terminer så fick jag en privatlärare hemma. 

Carl Michel Bellman föddes år 1740. Han växte upp inom den kristna religionen. Vid sex års ålder så skickades han iväg till Maria-kyrkskolan. 
- Jag växte upp inom den kristna tron. Min mor Katarina uppfostrade mig till mestadels. När jag bara var 6 år gammal så blev jag skickad till Maria-kyrkskolan. Där gick jag sedan några terminer innan min familj hittade en informator till mig. Det var vanligt bland rika familjer att anlita en informator till sina barn på denna tiden. 

- Min litterära förmåga upptäckte jag först vid 14 års ålder. Jag tyckte att det var trevligt att skriva och märkte att jag hade en god talang för det också.

Kritiserade kyrkan
- Varför jag kritiserade kyrkan eller främst bibeln i mina texter? Det har jag nog inget bra svar på tyvärr.
Jag kritiserade kyrkan på ett lite hemligt sett. Jag skrev provocerande texter om olika inslag i bibeln, tillexempel Gubben Noak som är en parodi på Noas Ark. 

Karriär
Bellmans karriär har inte alltid gått på räls. I hans yngre dagar så började ett alkohol missbruk växa fram. Han var ute och festade och söp nästan varje kväll vilket ledde till att han tillslut blev pank.
När han sedan började jobba åt kungen så började att han minska på alkoholen
- Jag fann lycka i drickandet och hade inte lärt mig att ta ansvar. Såhär i senare dagar så kan jag tycka att jag var en oansvarig grabb. Men också att det varit en nyttig läxa i livet. Nu för tiden så har jag lärt mig att minska alkoholen. Det har inte varit en lätt väg men nu dricker jag mer måttliga mängder. Helt nykter kommer jag aldrig att bli.

Hvila vid denna källa
Sången skildrar ett muntert sällskap som avnjuter en frukost i den grönskade naturen. 
- Det jag är stolt över är att jag lyckas få med hela naturen som "lever med i festen".

Denna episteln blir förmodligen Bellmans sista verk. Just nu är den det populäraste utav dem alla. Förhoppningsvis  kommer den att fortsätta att vara det länge till.

Jag tror att vi kommer känna till Bellman ända fram på 2000-talet då han är en viktig del i historien. Inte minst Gubben Noak som sjöngs utav lågstadiet. Det känns riktigt bra att jag har fått ta del utav Carl Michael Bellmans livshistoria och karriär. Jag förundras över hur han haft det kämpigt. Från att ha varit pank till att vara en utav Sveriges största trubadur genom tiderna.

1 kommentar:

  1. Du gestaltar saker mycket bra och man får en bild i huvudet hur allt ser ut.
    Du har en bra rubrik. Du har också textindelning och mellanrubriker, vilket är bra.
    Dock så stavar du olika på Michael/Mikael/Micael.
    I början så skriver du att det var svårt att få tag på en tid med Bellman. Varför var det svårt?
    Du variera ditt språk också.
    En bra, välskriven och intressant text.

    SvaraRadera